Veel voorkomende sportblessures

Spieren - Musculus

Een skeletspier bestaat uit spiervezelbundels en de omliggende fascia (bindweefsel). Dicht bij de botaanhechting komt het bindweefsel samen met de kop van de spier, om samen een pees te vormen. Fascia is een weefsel dat alles in ons lichaam met elkaar verbindt. Het zit als een laagje of vliesje om alle spieren, botten, zenuwen, bloedvaten en organen. Deze vliezen zijn onderling ook met elkaar verbonden en vormen beweegbare verbindingen. Op bepaalde plaatsen zijn deze lagen verdikt en vormen zo onder meer de pezen, het kapsel van gewrichten of gewrichtsbanden. Al deze vliezen en laagjes vormen samen een netwerk. Dit noemen we een fasciaal netwerk.

Stadia van spierblessures

Spieren kunnen beschadigd raken (o.a. scheuren) door overbelasting of door externe invloeden. Afhankelijk van de omvang en de ernst van een spierblessure kan het zijn dat de getroffen persoon gedurende een bepaalde periode (variërend van een paar dagen tot enkele maanden) niet in staat is om te sporten of te werken.

Verrekkingen, spierpijn of verhardingen worden geclassificeerd als functionele beschadigingen (functionele microlaesies). Ernstige schade zoals gescheurde spiervezels (spierruptuur) worden geclassificeerd als structurele beschadigingen (structurele microlaesies). Ze onderscheiden zich in diverse stadia door de ernst van de spierblessure.

  • Stadium 1 & 2: <5% spiervezels
    Ruptuur van individuele spiervezels, intacte fascia + hematoom (bloeduitstorting) met licht krachtverlies.
  • Stadium 3: >5% spiervezels
    Ruptuur van veel spiervezels, gedeeltelijk fascia-ruptuur + inwendige bloeding met duidelijk verlies van spiercontractie-vermogen (vermogen om spieren samen te trekken).
  • Stadium 4: > 5% spiervezels
    Volledige ruptuur van spieren en fascia met volledig verlies van functionaliteit.

Pezen - Tendon

Pezen zijn de verbindingen tussen spieren en botten. Ze bestaan uit een bijna niet-elastisch, vezelrijk bindweefsel met een laag metabolisme (stofwisseling). Dat lage metabolisme is de reden waarom het regeneratieproces zo lang duurt, wanneer er (micro)rupturen optreden als gevolg van een onjuiste of overmatige belasting. Het resulteert in pijn bij druk en beweging, evenals een beperkte functionaliteit van de ledematen.

Gewrichtsbanden - Ligament

Gewrichtsbanden verbinden botten en zorgen voor stabiliteit aan de gewrichten. Ze hebben een vergelijkbare structuur als pezen en hebben daarom maar een beperkt regenererend vermogen. In veel gevallen genezen ze niet volledig als ze eenmaal zijn beschadigd.

Verwondingen aan pezen en gewrichtsbanden

Verwondingen aan pezen en gewrichtsbanden ontstaan vaak als een pees of gewricht te veel of op de verkeerde manier wordt belast. In de meeste gevallen was er al eerdere schade. Herhaaldelijke (micro)trauma’s kunnen leiden tot degeneratie van de pees- en gewrichtsbandstructuur. Meer spanning en zware belasting kan ertoe leiden dat de pees of gewrichtsband geheel afscheurt, wat tot een onvermijdelijke chirurgische ingreep leidt.


Tussenwervelschijven

Heeft u vragen of opmerkingen?
Neem via een van onderstaande mogelijkheden contact met ons op