Tussenwervelschijven

Tussenwervelschijven

Tussenwervelschijven - Rug- en wervel(schijf)pijn

Rugklachten met gedeeltelijke of volledige invaliditeit als mogelijk gevolg zijn een veel voorkomende reden voor medische consultatie, arbeidsongeschiktheid en vervroegde pensionering.

Tussenwervelschijven: wat zijn dat?

Tussenwervelschijven vormen de verbinding tussen twee wervellichamen. Ze bestaan uit een binnenste zachte pulpuskern (nucleus pulposus), die wordt omgeven door een vezelige ring met kraakbeenweefsel (anulus fibrosus) en dekplaten van hyaline kraakbeen (glad kraakbeen) die zich uitstrekken tot in de wervellichamen. De zachte pulpuskern is een celarm en gelatineus weefsel met een hoog watergehalte.

Tussenwervelschijven behoren tot de zogenaamde bradytrofische weefsels en hebben weinig of geen bloedvaten (bloedcapillairen), wat betekent dat ze weinig metabolische activiteit hebben (lage stofwisseling). Ze worden gevoed via diffusie (vermenging). Diffusie zorgt er voor dat de voedingsstoffen (eiwitten, enzymen, mineralen) in de tussenwervelschijfcellen terecht komen en dat tegelijkertijd de afvalstoffen afgevoerd worden. Diffusie is de natuurlijke neiging van deeltjes zich gelijkelijk over een ruimte te verdelen, of anders gezegd de beweging van deeltjes van een plaats met hoge concentratie naar een plaats met lage concentratie. Bij veel processen in het lichaam speelt deze kracht een belangrijke rol: diffusie van zuurstof en koolzuurgas in de longen, diffusie van zuurstof van en naar de bloedkleurstof in de rode bloedlichaampjes, diffusie van bepaalde voedingsstoffen (zoals eiwitten, enzymen, mineralen) uit het bloed naar het weefsel etc..

Overdag verliezen de tussenwervelschijven door dagelijkse inspanning en lichaamsdruk vocht/vloeistof. Gedurende de nacht wordt dit weer hersteld en geregeneerd. Als mensen niet genoeg bewegen, wordt dit proces verstoord en kunnen er problemen met de tussenwervelschijven ontstaan, zoals wervelschijfklachten. Met de leeftijd neemt het vocht in de tussenwervelschijven of de nucleus pulposus af, waardoor er meer tekenen van slijtage en symptomen zijn. Over het algemeen neemt de hoeveelheid vloeistof in de tussenwervelschijven en de zachte pulpus-kern af naarmate de leeftijd stijgt, waardoor er meer tekenen van slijtage en aanverwante klachten zijn. Maar ook steeds meer jongere mensen hebben last van tekenen van slijtage door eenzijdige belasting van de wervelkolom en gebrek aan beweging.

Behandelen van beschadigingen aan de wervelkolom en wervelkolom-gerelateerde klachten

Veel therapiemogelijkheden zijn in de eerste plaats gericht op het verminderen van pijn. Pijnstillers, ontstekingsremmende medicijnen of spierverslappers worden toegediend via injectie of infusie. Medicinale behandelingen gaan gepaard met fysiotherapie. Maar de voortschrijdende (progressieve) degeneratie van de tussenwervelschijven gaat echter door, waardoor het risico op chronische rugproblemen toeneemt. Zelfs operaties kunnen in deze gevallen niet altijd helpen.

MBST (Moleculaire Biofysische Stimulatie Therapie) als dé behandeling van schijfklachten en rugpijn

De niet-chirurgische MBST Magnetische Resonantie Therapie heeft een andere benadering en beoogt, naast blijvende pijnverlichting, vooral de regeneratie van de beschadigde weefselcellen van de wervelkolom en tussenwervelschijven te stimuleren.

Het metabolisme (stofwisseling) is de basis van alle vitale processen in het lichaam en heeft veel energie nodig. Energie, die ook in de tussenwervelschijven en wervellichamen benodigd is voor vorming, bescherming en herstel van het weefsel. De cellen van de tussenwervelschijven worden via diffusie (vermenging) voorzien van voedingsstoffen (zoals eiwitten, enzymen, mineralen) uit het bloed, omdat alleen het buitenste deel van de vezelring van kraakbeen bloedvaten bevat. In het voortschrijdende degeneratieproces ontbreekt het de cellen onder meer aan energie om defecten en schades te herstellen en te compenseren via een verhoogd metabolisme (stofwisseling). De schade is niet meer te herstellen, waardoor de tussenwervelschijven hun functie verliezen. Dit is het startpunt voor MBST-Therapie.

Het MBST-Therapiesysteem is ontwikkeld om gericht energie over te brengen naar het bot- en kraakbeenweefsel van de wervelkolom. Het doel is om het metabolisme te verhogen en daardoor de eigen herstelmechanismen en regeneratieprocessen van het lichaam opnieuw op gang te brengen. Naast het verminderen van pijn is het doel van de MBST Magnetische Resonantie Therapie om de mobiliteit te verbeteren en vooral om chirurgische ingrepen aan de wervelkolom te voorkomen.

MBST-Therapie is gebaseerd op het natuurkundige/fysische principe van Magnetische Resonantie, waarbij waterstofatoomkernen eerst energie absorberen en deze vervolgens gedeeltelijk weer afgeven aan het omringende weefsel. Wetenschappelijke gegevens tonen aan dat de MBST Magnetische Resonantie Therapie verschillende biofysische processen stimuleert en ontstekingsremmende en pijnstillende effecten teweeg kan brengen. Beschadigde cellen zullen zodanig worden beïnvloed dat natuurlijke regeneratieve processen kunnen worden geactiveerd. Het behandelde weefsel krijgt op deze wijze zo veel mogelijk oorspronkelijke functionaliteit terug.

Omdat met de MBST-Behandeling bepaalde biofysische processen van het lichaam worden gestimuleerd én omdat ieder mens (en dus ieder menselijk lichaam) anders is, zal de reactie op die biofysische stimulus bij de ene patiënt eerder ‘opstarten’ en merkbaar zijn dan bij de andere patiënt. De ene voelt tijdens of net na de MBST-Behandeling al dat de biofysische processen in het lichaam zijn ‘aangezet’, de andere merkt pas na enkele dagen of weken het eerste effect. 

De voordelen van MBST Magnetische Resonantie Therapie bij rug- & wervelklachten in één oogopslag:

 • Geen operatie
 • Geen intraveneuze infusies
 • Geen injecties
 • Geen medicijnen of spierverslappers
 • Geen bijwerkingen of interacties
 • Geen blootstelling aan schadelijke straling
 • Verbetering kwaliteit kraakbeen & bot (hogere kraakbeendichtheid, betere kraakbeenmatrix, hogere botdichtheid)
 • Pijnverminderend effect en pijnvrije behandeling
 • Aanpak van oorzaak van de aandoening
 • Verbetering e/o herstel van de functie van het specifieke gewricht
 • Therapeutische (genezende) werking op de specifiek aandoening op de specifieke plaats van het lichaam  
 • Wetenschappelijk bewezen
 • TÜV-gecertificeerde kwaliteit
 • Meer dan 1.000.000 behandeluren

Andere indicaties

MBST Magnetische Resonantie Therapie wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende acute en chronische blessures van spieren, gewrichtsbanden en pezen. MBST wordt ook toegepast bij botschade zoals breuken, bij langdurige gevolgen van aandoeningen zoals artrose en osteoporose, maar ook bij beschadigingen veroorzaakt door overbelasting, zoals de zogenaamde tennisarm en golfelleboog.

Succesverhalen

Waar kun je anders gezondheid kopen?

Wat ik heb, heet spinale stenose. Het is als een artrose van de wervelkolom, die het wervelkanaal vernauwt en de zenuwen in het ruggenmerg samenknijpt. Gewoon zitten ging me best goed af, maar ik kon bijna niet meer lopen. Zelfs korte afstanden deden me zoveel pijn dat ik steeds vaker thuis bleef. En dat terwijl ik er zo naar uitgekeken had om te genieten van die enorme hoeveelheid tijd die ik na mijn pensioen zou hebben. Ik was van plan die tijd te gebruiken om alles te zien wat ik eerder niet had kunnen bezoeken. En dan was daar nog mijn hond Seppel, die samen met mij het huis niet meer uitkwam. Slechts een paar stappen buiten het huis, dat is gewoon niet genoeg voor hem, maar meer kon ik niet lopen.

Fysiotherapie hielp helemaal niet, want mijn pijn wordt veroorzaakt door de botvernauwing en niet door de spieren. Maar een operatie aan de wervelkolom was voor mij op 68-jarige leeftijd te riskant. Mijn orthopedische arts stelde voor om de MBST-Therapie te proberen die hij tot dan toe alleen met succes gebruikte bij patiënten met artrose van de knie en heup. En het resultaat: 5 maanden na de behandeling kon ik 3 weken lang 6 uur per dag wandelen gedurende een vakantie in de Oostenrijkse Alpen!

7 jaar later na de MBST-Therapie ben ik nog steeds tevreden met het resultaat. Ik kan lange wandelingen maken. Een paar dagen in de week, in de ochtend en avond, een uur lang. Geen problemen om omhoog te lopen en weinig moeite om naar beneden te lopen. Helaas weet ik dat de aandoening, Spinale Stenose, zelf niet verdwenen is. Wanneer de symptomen terugkeren, een moment dat ik erg vrees, plan ik de MBST-Therapie onmiddellijk weer in. Waar kun je anders gezondheid kopen?

Gerke v. G., 65 jaar - Spinale Stenose (wervelkanaalvernauwing)
Heeft u vragen of opmerkingen?
Neem via een van onderstaande mogelijkheden contact met ons op