Sportblessures

Sportblessures

Sportblessures - RETURN TO PLAY!

Sport heeft veel positieve gezondheidseffecten en kan op elke leeftijd een belangrijke bijdrage leveren aan het aanhouden en verbeteren van fysieke prestaties. Door de toename van recreatieve sporten en de steeds hogere eisen aan competitiesporten is het aantal sportblessures en de ernst daarvan echter gestaag toegenomen. In veel gevallen hebben de gevolgen van die sportblessures niet alleen invloed op de sportactiviteiten, maar ook op het professionele en privéleven van alledag.

Sportblessures: wat zijn dat?

Een sportblessure is een trauma (verwonding) dat een atleet oploopt tijdens training of wedstrijd. De meest voorkomende zijn blessures aan spieren, gewrichtsbanden en pezen, verstuikingen, verrekkingen, kneuzingen en breuken. Als spieren, gewrichtsbanden en pezen geblesseerd raken, verliezen ze hun functionaliteit, met een drastische beperking van zo’n beetje elke fysieke activiteit als gevolg. Daarom zijn de juiste behandeling en een snel maar vooral duurzaam herstel belangrijke onderdelen van iedere regeneratie- en revalidatiefase.

Sportblessures - Gevolgen op lange termijn

Kleine verwondingen worden vaak onderschat. De geblesseerde lichaamsdelen worden vaak te vroeg en te zwaar belast, zodra de eerste symptomen verdwijnen. Op deze manier kunnen chronische klachten ontstaan, die resulteren in lange uitvaltijden waarin niet gesport kan worden. Chronische verwondingen die op deze manier ontstaan, beperken niet alleen de sportactiviteiten, maar hebben ook een grote invloed op de kwaliteit van leven. Professionele atleten kunnen zelfs hun hele carrière in gevaar brengen.

Natuurlijke herstelmechanismen bij sportblessure en ongevallenletsel

Natuurlijke moleculair-biologische genezingsprocessen zijn complex en langdurig. In vereenvoudigde bewoordingen worden ze als volgt omschreven:

Destructieve fase:

 • Ontstekingsreactie (scala aan reacties van cellen van o.a. het afweermechanisme, onderverdeeld in twee fasen: vasculaire fase en cellulaire fase).
 • Vasculaire fase (begint direct na beschadiging weefsel): dag 0-2
 • Cellulaire fase (eerste begin van herstel): dag 2-5

Proliferatieve of Regeneratieve fase:

Herstelfase (aanmaak nieuwe cellen en wondheling): dag 5–21

Remodellerende fase:

 • Consolidatiefase (finaal herstel oorspronkelijke beschadiging): dag 21–60
 • Rijpingsfase (terugkeer volledige functie van het nieuwe weefsel): dag 60–360

Het kan maanden (tot wel 2 jaar) duren voordat een spier-, pees- of gewrichtsbandblessure volledig is genezen, omdat de natuurlijke herstel- en regeneratieprocessen erg lang duren, vanwege het langzame metabolisme van het beschadigde weefsel.

MBST (Moleculaire Biofysische Stimulatie Therapie) als dé behandeling van sportblessures en ongevallenletsel

Dit is waar MBST met de therapeutische Magnetische Resonantie Technologie van pas komt. De niet-chirurgische MBST Magnetische Resonantie Therapie heeft een andere benadering en beoogt, naast blijvende pijnverlichting, vooral het metabolisme te verhogen en daardoor de lichaamseigen herstelmechanismen en regeneratieprocessen opnieuw op gang te brengen door een gerichte energieoverdracht naar het beschadigde weefsel.

De therapiebenadering van het verlichten van de symptomen en het stimuleren van de eigen genezingsprocessen van het lichaam is een cruciale factor voor het snelle en langdurige succes van de MBST-Therapie bij de behandeling van sportblessures. De MBST-Therapie is tevens een optimale aanvulling op post-operatieve en post-klinische behandelingen. Door de natuurlijke, biologische genezingsprocessen van het lichaam te versnellen, kan MBST Magnetische Resonantie Therapie de noodzakelijke uitvaltijden in professionele en vrijetijdssporten verminderen zonder medicatie of chirurgische ingrepen. Het doel is om een snelle, maar ook veilige terugkeer naar training, competitie en werk mogelijk te maken.

De MBST-Behandeling is gebaseerd op het natuurkundige/fysische principe van Magnetische Resonantie, waarbij waterstofatoomkernen eerst energie opnemen en dit vervolgens gedeeltelijk weer afgeven aan het omringende weefsel. Wetenschappelijke data toont aan dat Magnetische Resonantie Therapie, dus MBST, verschillende biofysische processen stimuleert en ontstekingsremmende en pijnverlichtende effecten teweegbrengt. Beschadigde cellen worden zodanig gestimuleerd dat natuurlijke regeneratieve processen worden geactiveerd. Het behandelde weefsel krijgt zo veel als mogelijk de oorspronkelijke functionaliteit terug.

Omdat met de MBST-Behandeling bepaalde biofysische processen van het lichaam worden gestimuleerd én omdat ieder mens (en dus ieder menselijk lichaam) anders is, zal de reactie op die biofysische stimulus bij de ene patiënt eerder ‘opstarten’ en merkbaar zijn dan bij de andere patiënt. De ene voelt tijdens of net na de MBST-Behandeling al dat de biofysische processen in het lichaam zijn ‘aangezet’, de andere merkt pas na enkele dagen of weken het eerste effect. 

Topsporters die met de MBST-Therapie zijn behandeld, melden dat ze hun training eerder konden hervatten dan verwacht en zelfs (weer) prijzen en medailles hebben gewonnen bij o.a. de Olympische Spelen en Wereldkampioenschappen kort na hun blessures en dus kort na het beëindigen van de MBST-Therapie. Daarom is de MBST-Therapie nu een integraal onderdeel van het behandelaanbod van verschillende team- en sportartsen (o.a. bij de Duitse Handbalbond en de Duitse nationale handbalteams). MBST wordt nationaal en internationaal gebruikt door atleten, teamartsen en sportgeneeskundigen. Hier vindt u casusrapporten van MBST-Behandelingen van internationaal concurrerende atleten.

De voordelen van MBST Magnetische Resonantie Therapie bij sportblessures, spierscheuringen en ongevallenletsel in één oogopslag:

 • Geen operatie
 • Geen intraveneuze infusies
 • Geen injecties
 • Geen medicijnen of spierverslappers
 • Geen bijwerkingen of interacties
 • Geen blootstelling aan schadelijke straling
 • Herstel spierweefsel
 • Pijnverminderend effect en pijnvrije behandeling
 • Aanpak van oorzaak van de aandoening
 • Verbetering e/o herstel van de functie van het specifieke gewricht
 • Therapeutische (genezende) werking op de specifiek aandoening op de specifieke plaats van het lichaam
 • Wetenschappelijk bewezen
 • TÜV-gecertificeerde kwaliteit
 • Meer dan 1.000.000 behandeluren

Andere indicaties

MBST Magnetische Resonantie Therapie wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende acute en chronische blessures van spieren, gewrichtsbanden en pezen. MBST wordt ook toegepast bij botschade zoals breuken, bij langdurige gevolgen van aandoeningen zoals artrose en osteoporose, maar ook bij beschadigingen veroorzaakt door overbelasting, zoals de zogenaamde tennisarm en golfelleboog. 

Heeft u vragen of opmerkingen?
Neem via een van onderstaande mogelijkheden contact met ons op