Osteoporose

Osteoporose

Osteoporose – Veel voorkomende aandoening

Osteoporose (of botontkalking) is de meest voorkomende aandoening van het skelet respectievelijk de botten. De aandoening leidt tot een verhoogd risico op botbreuken door een verminderde botsterkte. Wereldwijd zijn er meer dan 200 miljoen mensen met osteoporose. In Nederland zijn er meer dan 900.000 mensen met osteoporose, met een verwachte stijging naar 1.300.000 mensen binnen 10 jaar. Dit vanwege de verdere vergrijzing van de Nederlandse bevolking. In Nederland worden jaarlijks meer dan 150.000 fracturen (bij mensen ouder dan 55 jaar) direct toegeschreven aan osteoporose.

Osteoporose: wat is dat?

Osteoporose is een botziekte met een sterk verhoogd risico op botbreuken, omdat de botten hun sterkte, stevigheid en stabiliteit verliezen. Het probleem is dat deze ontwikkeling in de meeste gevallen niet duidelijk is voor de getroffenen, omdat de afname van de botdichtheid niet wordt opgemerkt. Botverlies is dus een sluipende ziekte en blijft lange tijd symptoomvrij. Daarom wordt osteoporose veelal pas gediagnosticeerd nadat er een botbreuk is opgetreden. Een vroeg zichtbaar teken van mogelijke osteoporose kan een licht verlies van ‘hoogte/lengte’ zijn vanwege het ineenzakken of ‘krimpen’ van de wervelkolom. 

Symptomen van vergevorderde osteoporose zijn:

  • Botpijn
  • Breuken (meestal heupkop, pols, wervels)
  • Vertraagde genezing van fracturen
  • Rugpijn en hyperkyfose (bochel)
  • Verlies van hoogte


Behandelingsopties

Het doel van preventieve en therapeutische behandelingen is het voorkomen van fracturen en de gevolgen daarvan. Osteoporose wordt momenteel nog voornamelijk behandeld met geneesmiddelen, die bedoeld zijn om de botresorptie (botafbraak) te vertragen of de botvorming te bevorderen. Sommige medicijnen moeten dagelijks worden ingenomen of geïnjecteerd. Deze medicijnen veroorzaken vaak klachten in het maagdarmkanaal en kunnen zelfs ernstige bijwerkingen hebben zoals osteonecrose (botafsterfte) van o.a. de kaak door bisfosfonaten. Veel patiënten breken de therapie voortijdig af vanwege ingewikkelde gebruiksvoorschriften en de zeer lange therapietijd van wel vijf jaar.

MBST (Moleculaire Biofysische Stimulatie Therapie) als dé behandeling van osteoporose

De niet-chirurgische MBST-Therapie heeft een andere benadering en richt zich rechtstreeks op het botmetabolisme, d.w.z. de oorzaak van osteoporose.

Het metabolisme (stofwisseling) is de basis van alle vitale processen in het lichaam en vergt veel energie. Energie die ook in het bot benodigd is voor vorming, bescherming en herstel van weefsel. Als de botcellen geen energie meer verkrijgen, kunnen de eigen herstelmechanismen van het lichaam niet meer worden uitgevoerd en treedt botverlies op. Om de structuur en de functie van het bot te waarborgen, wordt het bot permanent vernieuwd (botremodellering). Om de botmassa op een constant niveau te houden, breken specifieke botcellen (osteoclasten) het (oudere) botweefsel af en vormen andere botcellen (osteoblasten) wederom nieuw botweefsel. Bij een verkeerde regeling kan een verhoogde botresorptie (hoge omzetting) of een verminderd botmetabolisme (lage omzetting) leiden tot verlies van botsubstantie en dus botmassa.

Dit is waar MBST met de therapeutische Magnetische Resonantie Technologie van pas komt. Het MBST-Therapiesysteem is ontwikkeld om op een gerichte manier energie over te brengen op botweefsel (zéér gerichte energie-overdacht). Het doel is om het metabolisme (stofwisseling) te verhogen en herstelmechanismen en regeneratieprocessen van het lichaam opnieuw te triggeren en op gang te brengen. MBST-Therapie richt zich dus rechtstreeks op een van de oorzaken van osteoporose.

MBST-Therapie is gebaseerd op het natuurkundige/fysische principe van Magnetische Resonantie, waarbij waterstofatoomkernen eerst energie absorberen en deze vervolgens gedeeltelijk weer afgeven aan het omringende weefsel. Wetenschappelijke gegevens tonen aan dat de MBST Magnetische Resonantie Therapie verschillende biofysische processen stimuleert en ontstekingsremmende en pijnstillende effecten teweeg kan brengen. Beschadigde cellen zullen zodanig worden beïnvloed dat natuurlijke regeneratieve processen kunnen worden geactiveerd. Het behandelde weefsel krijgt op deze wijze zo veel mogelijk oorspronkelijke functionaliteit terug.

Omdat met de MBST-Behandeling bepaalde biofysische processen van het lichaam worden gestimuleerd én omdat ieder mens (en dus ieder menselijk lichaam) anders is, zal de reactie op die biofysische stimulus bij de ene patiënt eerder ‘opstarten’ en merkbaar zijn dan bij de andere patiënt. De ene voelt tijdens of net na de MBST-Behandeling al dat de biofysische processen in het lichaam zijn ‘aangezet’, de andere merkt pas na enkele dagen of weken het eerste effect. 

De voordelen van MBST Magnetische Resonantie Therapie bij osteoporose in één oogopslag:

  • Geen operatie
  • Geen intraveneuze infusies
  • Geen injecties
  • Geen medicijnen
  • Geen bijwerkingen of interacties
  • Geen blootstelling aan schadelijke straling
  • Verbetering kwaliteit van het bot (toename botdichtheid)
  • Pijnverminderend effect en pijnvrije behandeling
  • Aanpak van oorzaak van de aandoening
  • Verbetering e/o herstel van de functie van het specifieke gewricht
  • Therapeutische (genezende) werking op de specifiek aandoening op de specifieke plaats van het lichaam
  • Wetenschappelijk bewezen
  • TÜV-gecertificeerde kwaliteit
  • Meer dan 1.000.000 behandeluren

Andere indicaties

Naast osteoporose en osteopenie (voorstadium van osteoporose) wordt MBST-Therapie ook gebruikt bij andere botstofwisselingsstoornissen, zoals aseptische osteonecrose (waaronder de ziekte van Osgood-Schlatter) en botoedeem. Tevens wordt MBST gebruikt om het genezingsproces bij fracturen te versnellen.

MBST Magnetische Resonantie Therapie wordt verder gebruikt bij de behandeling van verschillende acute en chronische blessures van spieren, gewrichtsbanden en pezen. MBST wordt ook toegepast bij botschade zoals breuken, bij langdurige gevolgen van aandoeningen zoals artrose, maar ook bij beschadigingen veroorzaakt door overbelasting, zoals de zogenaamde tennisarm en golfelleboog.

Succesverhalen

Verlichting artrose en volledig herstel beenmergoedeem zonder operatie.

Aan het begin van het jaar ging ik naar de dokter vanwege ernstige klachten. Ik had het zo lang mogelijk uitgesteld en gewacht tot het beter zou worden, maar inmiddels was de pijn erg hevig geworden en kon ik mijn knie niet meer goed bewegen. Er werd artrose in de knie vastgesteld. Als gevolg van de langdurige rust die ik had genomen en ontzien van de knie, begonnen zelfs de dijbeenspieren zich te degenereren.

De dokter gaf me injecties in de knie die enige tijd hielpen. Maar na een paar maanden keerde de pijn sterker terug dan voorheen en de volgende injecties hielpen helaas niet meer zo goed als voorheen. Mijn arts raadde een artroscopie aan voor een betere diagnose, maar het risico was voor mij te groot, mede vanwege mijn gewicht. In plaats daarvan werd een MRI-scan uitgevoerd. Hieruit bleek dat, naast de vergevorderde artrose, ook beenmergoedeem (ontsteking en ophoping van bloed in het bot) was ontstaan dat de pijn veroorzaakte en al op de rand van de overgang naar botnecrose stond. Dit kan heel ernstig worden en er zijn hiervoor maar weinig behandelingsopties.

Eén van de mogelijke behandelingsopties is de MBST Magnetische Resonantie Therapie. Volgens mijn dokter zou MBST een oplossing kunnen zijn. En dat kan ik inmiddels bevestigen. Ik had 9 uur therapie, elke dag één uur.

Na de eerste drie behandeluren voelde ik me al een stuk beter. De pijn was veel minder en ik kon mijn knie weer buigen en strekken. Een andere MRI-scan liet zien wat ik al wist door de verbetering: het oedeem was bijna volledig afgenomen. En het leek erop dat de therapie niet alleen effect had gehad op het oedeem, maar ook op de artrose. Na 3 maanden was ik volledig klachtenvrij en kon ik zonder problemen mijn knie weer kon bewegen en belasten.

Ik ben erg blij dat de MBST-Therapie zo goed heeft gewerkt, omdat ik op deze manier zowel een ingrijpende operatie als ook verdere schade aan het kniegewricht kon voorkomen.

Alfred B., 63 jaar - Knie-artrose en beenmergoedeem
Heeft u vragen of opmerkingen?
Neem via een van onderstaande mogelijkheden contact met ons op