Artrose

Artrose

Artrose - Slijtage van de gewrichten

De wijdverspreide aandoening artrose is een sluipende ziekte die, naarmate deze voortschrijdt, de kwaliteit van leven van de getroffen personen aanzienlijk kan verminderen als gevolg van pijn en beperkingen bij de dagelijkse activiteiten. Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening bij volwassenen over de hele wereld. Alleen al in Nederland lijden ca. 1,5 miljoen (volwassen) mensen (1/3 mannen, 2/3 vrouwen) aan de symptomen van artrose. Dat is meer dan één op de tien volwassenen die leidt aan artrose.

Artrose: wat is dat?

Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening bij volwassenen over de hele wereld. Velen krijgen er in hun leven mee te maken. Helaas niet alleen op latere leeftijd. Ook jongere mensen worden steeds vaker getroffen. Artrose ontstaat niet van de ene op de andere dag, tenzij het wordt veroorzaakt door verwondingen of ongevallen. Gewrichtsslijtage als gevolg van degeneratie (= afbraak) van kraakbeen kan zich in de loop van jaren ontwikkelen. Vaak zijn de symptomen in het begin gering en veroorzaken weinig ongemak, waardoor de ziekte in het begin nauwelijks wordt opgemerkt. 

Veel mensen die lijden aan artrose geven aan dat ze bij elke belasting en beweging pijn voelen in de aangetaste gewrichten. Pijn die optreedt na perioden van inactiviteit of een stijfheid van de gewrichten in de ochtend (opstartpijn) die verbetert bij herhaalde beweging, zijn kenmerkend voor vroege stadia van artrose. Aanhoudende pijn in rust of 's nachts kan al worden beschouwd als een  symptoom van vergevorderde artrose. Pijn kan worden versterkt door fysieke stress of bij koud of vochtig weer. Tevens beschrijven patiënten vaak een krakend geluid in de gewrichten. 

Artrose knie
Artrose knie


Behandelingsopties tegen artrose

Veel behandelingsopties zijn puur symptomatisch en richten zich puur op de klachten en dus niet op de oorzaken. Deze symptomatische behandelingen helpen veelal maar voor korte tijd. Injecties of intraveneuze infusies met pijnstillers, hyaluronzuur en andere medicijnen worden vaak gecombineerd met fysiotherapeutische maatregelen en zijn bedoeld om de meest voorkomende klachten te verlichten. Echter de artrose vordert gestaag. Uiteindelijk kan een chirurgische ingreep nodig zijn om het versleten gewricht te vervangen door een kunstmatig gewricht (prothese).

Risico gewrichtsvervanging (gewrichtsprothese)

Alleen al in Nederland vinden elk jaar 80.000 gewrichtsprothese-ingrepen plaats (met heup- & knieprothesen als de meest voorkomende prothese-ingrepen). Duizenden hiervan vereisen verdere chirurgische ingrepen vanwege verschillende complicaties zoals infecties, trombose, embolieën, zenuwbeschadiging, lekken, breuken, verkalking of loslaten van prothesen. Recente gegevens van een metastudie tonen aan dat één op de vijf patiënten (dus 20%) niet tevreden is met zijn knieprothese vanwege pijn, infecties, losraken van prothesen en bewegingsbeperkingen.

MBST (Moleculaire Biofysische Stimulatie Therapie) als dé behandeling van artrose

De niet-chirurgische MBST-Behandeling omvat een andere therapie-benadering en is gericht op het behoud van het natuurlijke gewricht. Het richt zich op een versnelling en verbetering van het natuurlijke herstel van het kraakbeen en pakt daarmee één van de belangrijkste oorzaken van artrose aan (kraakbeendegeneratie).

Het metabolisme (stofwisseling) is de basis van alle vitale processen in het lichaam en vereist veel energie. Energie die ook in kraakbeen wordt gebruikt om weefsel op te bouwen, te beschermen en te herstellen. Als de kraakbeencellen geen energie meer verkrijgen, kunnen de endogene (vanuit het eigen lichaam) herstelmechanismen niet meer worden uitgevoerd en treedt kraakbeendegeneratie op. Chondrocyten (kraakbeencellen) in de verschillende zones van het  hyaliene (gladde) kraakbeen verschillen in grootte, vorm en metabolische activiteit. Elke chondrocyte draagt bij aan het in stand houden van de ExtraCellulaire Matrix (het weefsel tussen de cellen oftewel de kraakbeenmatrix) en het metabolisme in zijn directe omgeving. Kleine defecten kunnen gedeeltelijk worden hersteld door gezonde chondrocyten.

Omdat kraakbeenweefsel weinig bloedvaten bevat en een langzame metabolische activiteit heeft, zal het herstel (regeneratie) zonder de inzet van MBST lang duren. Defecten in het gewrichtskraakbeen belemmeren het herstel vanwege onvoldoende metabolische activiteit. De chondrocyten moeten dus hun metabolisme verhogen om de ExtraCellulaire Matrix (het weefsel tussen de cellen oftewel de kraakbeenmatrix) van het kraakbeen te behouden. Bij de degeneratieve artritische processen zijn de chondrocyten niet langer in staat het gedegenereerde kraakbeen te compenseren. Het gevolg kan een onherstelbaar en volledig verlies van de kraakbeenlaag zijn.

Dit is waar de therapeutisch ingezette MBST-Behandeling van pas komt. Het MBST-Systeem is ontwikkeld om gericht energie op te wekken én over te brengen op het kraakbeenweefsel. Het doel is om het metabolisme (stofwisseling) te verhogen en daardoor de eigen herstelmechanismen en regeneratieprocessen van het lichaam opnieuw te activeren. De MBST-Behandeling pakt dus rechtstreeks één van de oorzaken van artrose aan.

De MBST-Behandeling is gebaseerd op het natuurkundige/fysische principe van Magnetische Resonantie, waarbij waterstofatoomkernen eerst energie opnemen en dit vervolgens gedeeltelijk weer afgeven aan het omringende weefsel. Wetenschappelijke data toont aan dat Magnetische Resonantie Therapie, dus MBST, verschillende biofysische processen stimuleert en ontstekingsremmende en pijnverlichtende effecten teweegbrengt. Beschadigde cellen worden zodanig gestimuleerd dat natuurlijke regeneratieve processen worden geactiveerd. Het behandelde weefsel krijgt zo veel als mogelijk de oorspronkelijke functionaliteit terug.

Omdat met de MBST-Behandeling bepaalde biofysische processen van het lichaam worden gestimuleerd én omdat ieder mens (en dus ieder menselijk lichaam) anders is, zal de reactie op die biofysische stimulus bij de ene patiënt eerder ‘opstarten’ en merkbaar zijn dan bij de andere patiënt. De ene voelt tijdens of net na de MBST-Behandeling al dat de biofysische processen in het lichaam zijn ‘aangezet’, de andere merkt pas na enkele dagen of weken het eerste effect. 

De voordelen van MBST Magnetische Resonantie Therapie bij artrose in één oogopslag:

  • Geen operatie
  • Geen intraveneuze infusies
  • Geen injecties
  • Geen medicijnen
  • Geen bijwerkingen of interacties
  • Geen blootstelling aan schadelijke straling
  • Verbetering kwaliteit kraakbeen (hogere kraakbeendichtheid, betere kraakbeenmatrix)
  • Pijnverminderend effect en pijnvrije behandeling
  • Aanpak van oorzaak van de aandoening
  • Verbetering e/o herstel van de functie van het specifieke gewricht
  • Therapeutische (genezende) werking op de specifiek aandoening op de specifieke plaats van het lichaam
  • Wetenschappelijk bewezen
  • TÜV-gecertificeerde kwaliteit
  • Meer dan 1.000.000 behandeluren

Andere indicaties

De MBST-Behandeling wordt niet alleen ingezet bij artrose, maar ook voor de behandeling van andere schades aan kraakbeenweefsel, waaronder een gescheurde meniscus (meniscus laesies).

MBST Magnetische Resonantie Therapie wordt verder gebruikt bij de behandeling van verschillende acute en chronische blessures van spieren, gewrichtsbanden en pezen. MBST wordt ook toegepast bij botschade zoals breuken, bij langdurige gevolgen van aandoeningen zoals osteoporose, maar ook bij beschadigingen veroorzaakt door overbelasting, zoals de zogenaamde tennisarm en golfelleboog. 

Succesverhalen

Geen pijn meer in beide knieën

De eerste symptomen van knieartrose in beide knieën traden al heel vroeg op, namelijk op 40-jarige leeftijd. Meestal worden oudere mensen getroffen, maar dit is blijkbaar mijn "zwakke plek". Enkele jaren geleden kreeg ik injecties met hyaluronzuur, wat hielp. Totdat de artrose te ver was gevorderd en de injecties niet meer hielpen tegen de pijn.

Op dat moment zou een operatie de volgende optie zijn geweest. Maar aangezien mijn beide knieën waren aangetast, aarzelde ik. Twee keer anesthesie, twee keer opgenomen worden in het ziekenhuis, twee keer revalidatie? Beide knieën worden bijna nooit tegelijkertijd geopereerd en ik vond de gedachte ook niet prettig dat ik eventuele complicaties met het andere been niet zou kunnen compenseren.

Ik vernam van een artrosebehandeling met MBST en heb informatie ingewonnen. Ik wilde er gezien mijn situatie graag voor gaan. Het leek alleen maar voordelen te hebben: geen bijwerkingen, goede resultaten bij artrosepatiënten, pijnloos, poliklinische behandeling mogelijk. Bovendien konden beide knieën tegelijkertijd worden behandeld. 

De behandeling zelf verliep probleemloos en ik merkte er niets van. Ik lag comfortabel op de ligstoel en viel af en toe zelfs in slaap. Het werkte goed en er kwam al snel verbetering. Eerst in mijn rechterknie en een paar weken later de linker. Beide knieën zijn nu pijnvrij. Ik heb vaak het gevoel dat ik mijn knieën niet eens opmerk, en daarmee bedoel ik natuurlijk de pijn die ik altijd had. Die pijn was zo'n deel van mijzelf geworden dat het dus merkbaar werd nu die pijn verdwenen is. Daar moet ik aan wennen. Maar dat doe ik graag!

Astrid K., 48 jaar - Artrose in beide kniegewrichten
Heeft u vragen of opmerkingen?
Neem via een van onderstaande mogelijkheden contact met ons op