Osteoporose behandeling

Osteoporose behandeling

Als uw botten meer dan gemiddeld verzwakt zijn, is er sprake van osteoporose. Botten verliezen vanaf het dertigste levensjaar geleidelijk hun stevigheid. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Bij de aandoening osteoporose (ook wel botontkalking of poreuze botten genoemd) is de verzwakking van de botten ernstiger en sneller dan normaal. Met zwakkere en dus minder stevige botten loopt u meer risico om een bot te breken, met alle gevolgen van dien. Genoeg reden om een goede osteoporose behandeling te kiezen die bij u past.

Preventieve osteoporose behandeling

Wanneer u eenmaal osteoporose heeft gaat de aandoening niet meer weg. Dit maakt dat osteoporose een chronische aandoening is. Het is gelukkig wel mogelijk om het proces van het zwakker worden van botten te stoppen of te vertragen. Door bijvoorbeeld een goede behandeling. Ook helpt het wanneer u uw leefstijl enigszins aanpast. Heeft u last van osteopenie? Dan is er ook al sprake van verzwakte botten. De verzwakking van de botten is in dit geval nog niet zo erg als bij osteoporose. In beide gevallen is het zaak dat u een goede osteoporose behandeling kiest die bij u past.

Kies de juiste behandeling

Er zijn verschillende preventieve en therapeutische behandelingsopties om de gevolgen van osteoporose te verzachten. Het doel van deze preventieve en therapeutische behandelingen is het voorkomen van fracturen en de gevolgen daarvan. Osteoporose wordt momenteel nog voornamelijk behandeld met geneesmiddelen, die bedoeld zijn om de botafbraak te vertragen of de botvorming te bevorderen. Sommige medicijnen moeten dagelijks worden ingenomen of geïnjecteerd. Deze medicijnen veroorzaken vaak klachten in het maagdarmkanaal en kunnen zelfs ernstige bijwerkingen hebben zoals osteonecrose (botafsterfte) van o.a. de kaak door bisfosfonaten. Veel patiënten breken de therapie voortijdig af vanwege ingewikkelde gebruiksvoorschriften en de zeer lange therapietijd van wel vijf jaar. Niet elke osteoporose behandeling is geschikt voor iedereen. Informeer daarom goed naar de verschillende opties.

Verschillende osteoporose behandelingen 

Osteoporose is op verschillende manieren te behandelen. Er zijn vele tips die u kunt opvolgen en er zijn verschillende soorten behandelingen mogelijk die botafbraak remmen. Voorbeelden osteoporose behandeling:

  • Behandeling met medicijnen om de botafbraak te remmen, bijvoorbeeld met orale bisfosfonaten alendronaat of risedronaat (eerste keuzemiddelen in richtlijnen), intraveneuze bisfosfonaten (zoledronaat), denosumab (onderhuidse injectie) of strontiumranelaat of raloxifeen (tweede keuze middelen). Raloxifeen is een Selectieve Oestrogeen Receptor Modulator (SERM). SERM’s zijn synthetische stoffen die sterk lijken op oestrogenen. SERM’s verkleinen het risico op een botbreuk alleen in de wervelkolom en niet in de heup, de pols of elders in het lichaam.
  • Behandeling met bijschildklierhormoon (PTH) om de botaanmaak te stimuleren bij ernstige osteoporose (minimaal twee wervelbreuken en één niet-wervelbreuk). Dit middel mag alleen door een medisch specialist, gespecialiseerd in osteoporose, worden voorgeschreven.
  • Het innemen van supplementen met calcium en vitamine D.
  • Om u te helpen bij pijn en bewegen in uw dagelijkse leven is er fysiotherapie, mensendieck-therapie en cesartherapie.
  • Bij pijn als gevolg van een osteoporotische fractuur (wervel, pols, heup, etc.) is een pijnstiller een optie.
  • MBST. Deze niet-chirurgische MBST-Therapie heeft een andere benadering en richt zich rechtstreeks op het botmetabolisme, de oorzaak van osteoporose. Het MBST-Therapiesysteem is ontwikkeld om op een gerichte manier energie over te brengen op botweefsel (zéér gerichte energie-overdacht). Het doel is om het metabolisme (stofwisseling) te verhogen en herstelmechanismen en regeneratieprocessen van het lichaam opnieuw te triggeren en op gang te brengen.

Vragen over MBST osteoporose behandeling

Wilt u meer weten over de mogelijke behandeling van osteoporose of vergelijkbare klachten? Neem gerust contact met ons op. We leggen graag uit wat MBST voor u kan betekenen. 

 

Heeft u vragen of opmerkingen?
Neem via een van onderstaande mogelijkheden contact met ons op