MRI versus MBST

MRI: visualiseren weefsel -versus- MBST: stimuleren celmetabolisme in diverse weefsels

Het is belangrijk op te merken dat zowel MRI (Magnetic Resonance Imaging) als MBST (Magnetic Biophysical Resonance Therapy) het menselijk lichaam niet blootstellen aan schadelijke straling, in tegenstelling tot CT/CAT-scans, Pet-Scans en Röntgenfoto’s. In plaats daarvan gebruiken MRI-apparaten en MBST-Therapieapparaten magneten en radiosignalen om protonen in waterstofatoomkernen in het lichaam op een meetbare manier te beïnvloeden. Met MRI kunnen deze invloeden/veranderingen worden omgezet in beeldmateriaal en vervolgens worden gebruikt om beelden van de binnenkant van het lichaam te genereren en om opvallende structuren in het weefsel te visualiseren. Bij de MBST-Therapie worden cellen en celgroepen van specifieke weefsels moleculair biofysisch gestimuleerd met als doel verschillende processen (metabolisme, celregeneratie) te stimuleren en op gang te brengen.

Een MRI-scan/-opname van bijvoorbeeld het onderbeen laat heel duidelijk verschillende details zien, zoals het enkelgewricht, het scheenbeen, de kuitspieren, de achillespees of de huid. Dit detailniveau wordt bereikt door een verscheidenheid aan MRI-beeldreeksen en een exacte beoordeling van de gegenereerde beelden om weefselspecifieke kenmerken & verschillen voor diagnostische doeleinden te benadrukken. Voor de totstandkoming van die daadwerkelijke MRI-scan (en die reeks aan verschillende MRI-scans) worden de protonen in de waterstofatoomkernen in alle weefselsoorten van het lichaam geadresseerd, om hiermee een scherp, contrastrijk beeld door de gespecialiseerde MRI-apparatuur te laten genereren.

De MBST-Therapieapparatuur richt zich daarentegen enkel op een specifiek type weefsel (bot, kraakbeen, spierweefsel) en dus de protonen in de waterstofatoomkernen, waaruit het specifieke weefsel is opgebouwd. Hiervoor is niet zo’n hoge magnetische sterkte benodigd, maar eerder een exact passende magnetische veldsterkte om de protonen in de waterstofatoomkernen, dus de waterstofatomen in het doelweefsel gericht te stimuleren en van energie te voorzien om specifieke processen (zoals het celmetabolisme en celregeneratie) in gang te zetten. Magnetische veldsterkte is in deze de grootte en richting van een magnetisch veld op een bepaalde plaats. Doordat de vereiste magnetische sterktes in de MBST-Apparatuur ten behoeve van de MBST-Behandeling, niet zo hoog hoeft te zijn als bij MRI, is de MBST-apparatuur nagenoeg geruisloos tijdens gebruik.

Zowel MRI als MBST zijn pijnloze procedures en volgens de huidige kennis niet belastend voor de patiënt. De patiënt voelt niets van de processen die in zijn lichaam plaatsvinden, anders dan een tintelend of licht warmer gevoel in het behandelde doelweefsel tijdens en eventueel na de behandeling.

MRI: stil liggen in smalle buis -versus- MBST: open syteem

Bij een MRI-scan zitten de patiënten meestal in een smalle buis en moeten ze tijdens het onderzoek zo stil mogelijk liggen. Door beweging kunnen de resulterende beelden wazig worden, zodat het onderzoek moet worden herhaald. In dat geval moet de patiënt langer in het MRI-apparaat blijven. Patiënten met claustrofobie of andere angsten nemen daarom vaak kalmerende middelen voor het onderzoek.

De MBST-Therapieapparaten hebben een open ontwerp, waardoor de patiënt het te behandelen doelgebied (knie, heupen, schouder, arm etc.) vrij kan bewegen tijdens de behandeling. Omdat het doel niet een zo scherp mogelijk beeld is, is het niet nodig om volledig stil te liggen. Tijdens de behandeling kan de patiënt ontspannen op het ligvlak van de MBST-Therapieapparatuur en bijvoorbeeld lezen, muziek luisteren of zelfs slapen. 

Ontwikkeling, onderzoek & publicaties

Heeft u vragen of opmerkingen?
Neem via een van onderstaande mogelijkheden contact met ons op