Gesprek met 25-jarige man met heupartrose na de MBST-Behandeling

Gesprek met 25-jarige man met heupartrose na de MBST-Behandeling

Gesprek met Maarten Sanders, 25-jarige man uit Reusel die in 2017 een MBST-Behandeling aan zijn heup heeft ondergaan.

Waarom was je op zoek naar een behandeling (voor je heupklachten)?

Ik liep al langere tijd rond met heupklachten. Ik had last van een scheurtje in het kapsel rondom de heup. Waardoor die klachten zijn ontstaan is niet met zekerheid te zeggen, maar het kan te maken hebben met een ongeluk dat ik op mijn 12e heb gehad. Ik ben toen aangereden door een auto, terwijl ik op mijn fiets rondreed. Dat ongeluk was overigens mijn eigen schuld. Ik had toen een paar dagen last van mijn heup en daarna verdween die pijn. Eigenlijk pas op mijn 17e of 18e levensjaar kreeg ik weer last van die heup. Wellicht omdat je dan bent uitgegroeid en ik het gewricht meer ging belasten. Dat kan dus de trigger zijn geweest, waardoor ik weer last van die heup kreeg.

Er bleek een scheur in de ringvormige flexibele kraakbeenrand (labrum) rond de heupkop te zitten. Ik ben vervolgens geopereerd en heb daarna gerevalideerd bij Van der Heijden/Damen Fysiotherapie in Reusel. Na ongeveer een jaar begon ik weer met voetballen en twee maanden later kreeg ik opnieuw dezelfde klachten als voor de operatie. Dus weer terug naar de orthopeed in het ziekenhuis. Het antwoord was dat ze me niet opnieuw gingen opereren en ze vonden me ook nog veel te jong voor een nieuwe heup. Ik kon niet sporten, niet meer hardlopen. Ik had echt een schurend gevoel in mijn heupkom. Ik kon niks. Niet eens meer wandelen. Het was dus duidelijk dat er iets moest gebeuren!

Wat heeft de MBST-Behandeling je opgeleverd?

Mijn vader heeft een collega die betrokken was bij de organisatie achter de MBST-Behandeling. Mijn vader wees mij op de mogelijkheden die MBST mensen met gewrichtsklachten kan bieden. De mensen achter MBST bleken al heel wat mensen met heupklachten te hebben behandeld. Meer dan 80% van de behandelde mensen hebben enorme profijt van de MBST-Behandeling. Aangezien ik nog erg jong was en feitelijk geen andere behandelopties had, dacht ik dat ik net zo goed deze MBST-Behandeling kon ondergaan. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Mijn doel was om spoedig te kunnen voetballen en ben in 2017 begonnen met de 7-urige MBST-Behandeling aan het heupgewricht, één uur per dag uitgesmeerd over 7 behandeldagen achter elkaar onderbroken door de zondag. Daarnaast werkte ik ook aan mijn kracht. Na twee tot drie maanden merkte ik een duidelijk verschil. Ik voelde verbetering in mijn heup en kon weer volledig meetrainen. Op dit moment kan ik nog steeds zeggen dat ik voor 95% pijnvrij ben. Ik moet het heel gek maken om weer last van mijn heup te krijgen. Ik kan ook weer alles doen. Lange hikes/wandeltochten in Noorwegen zijn geen probleem en hardlopen gaat goed. Om risico’s te verminderen ben ik nu keeper bij de voetbal. Als ik wil kan ik de pijn ‘opzoeken’, maar als ik er rekening mee houd in het dagelijkse leven, heb ik nergens last meer van en kan ik alles doen. En dat terwijl ik feitelijk uitbehandeld was en nog veel te jong voor een nieuwe heup.

Welke verwachtingen had je van de MBST-Behandeling?

Ik had vooraf eigenlijk geen verwachtingen van de MBST-Behandeling. Ik zou het wel zien. Maar feit is dat deze behandeling voor mij echt het verschil heeft gemaakt tussen wel of niet de alledaagse dingen van het leven kunnen doen. En daar ben ik zeer blij om. Het team rondom MBST was ook heel realistisch. Ze gaven goede informatie en een duidelijke feedback op al mijn vragen. Ook de werking van de MBST-Behandeling en al de achtergronden hebben ze me goed uitgelegd. En na de behandeling zijn er nog verschillende contactmomenten geweest met het MBST-Team om de verdere voortgang en progressie van mij als patiënt te volgen.

Het effect van de MBST-behandeling kan tot wel 4 tot 7 jaar doorwerken. En op het moment dat je het effect voelt verminderen, dan is er de mogelijkheid om een Refreshment-behandeling te doen. Omdat het voor mij al de nodige jaartjes is geleden dat ik deze behandeling onderging, overweeg ik nu om een Refreshment-behandeling voor mijn heup te gaan doen. Ik denk dat het goed is om die Refreshment te gaan doen, om daarmee feitelijk preventief de verdere aftakeling van mijn heupgewricht tijdelijk on hold te zetten. Daar gaat het in de gezondheidszorg ook steeds meer naartoe. Preventief bezig zijn en onderhoud van lichaamsfuncties. Daar ontkomen ook werkgevers en  werknemers in zowel fysieke als zittende beroepen niet aan.

Zou je de MBST-Behandeling aanraden aan andere mensen?

Ik kan en wil de MBST-Behandeling zeker van harte aanbevelen aan iedereen met orthopedische aandoeningen, waaronder artrose en sport- en werkgerelateerde blessures zoals spierscheuringen en band- en peesletsel. En dan met name ook aan jonge mensen, omdat zij goede slagingskansen hebben. Hoe eerder je erbij bent en preventief begint met de MBST-Behandeling, hoe beter de resultaten. Ook mensen die uiteindelijk te horen krijgen dat er aan hun artrose klachten niets meer te doen is, adviseer ik om toch eens te informeren bij MBST over de mogelijkheden die zij nog kunnen bieden.

De MBST-Behandeling heeft me de mogelijkheid gebracht om weer te sporten en probleemloos de alledaagse dingen van het leven te doen. Zonder pijn en zonder klachten. Ik was ten tijde van de MBST-Behandeling pas 19 jaar. Omdat mijn voetballeven voor een groot deel ook mijn sociale leven was, betekent het dat ik mijn oude leventje weer terug heb. En dat gun ik iedereen.

Heeft u vragen of opmerkingen?
Neem via een van onderstaande mogelijkheden contact met ons op