Veel voorkomende rugklachten

Veel voorkomende rug-aandoeningen, die kunnen leiden tot ernstige pijn en een enorme beperking van het dagelijks leven kunnen betekenen, zijn:

 • Uitsteeksel van de schijf
  Een gedegenereerde en broze vezelige buitenring kan de pulpus-kern van de tussenwervelschijf niet op zijn plaats houden. Het gevolg kan zijn dat de tussenwervelschijf in het wervelkanaal uitsteekt en druk uitoefent op het ruggenmerg en de zenuwen, wat kan resulteren in intense pijn.
 • Spit (acute lumbago)
  Een intense verlammende, stekende pijn in het lumbale deel (onderrug) van de wervelkolom na een snelle, schokkerige beweging kan een symptoom zijn van spit. Patiënten kunnen nauwelijks bewegen en nemen, ingegeven door pijn, een geforceerde ‘rustgevende’ houding aan. Chronische lumbago wordt vaak veroorzaakt door degeneratieve veranderingen in de tussenwervelschijven en wervelgewrichten van de lumbale wervelkolom.
 • Schijfverzakking
  Wanneer lichaamsbelasting het scheuren van de vezelige ring veroorzaakt, kan de gelatineuze pulpus-kern direct in het wervelkanaal lekken, daar waar het ruggenmerg zit en worden de daar aanwezige zenuwbanen samengedrukt. Dit resulteert in sterke, uitstralende pijn (ook bij rust) en gevoeligheidsstoornissen. In ernstige gevallen kan het plas- en stoelgangsproces worden verstoord en is verlamming mogelijk.
 • Osteochondrose
  Veranderingen in de botstructuren van de wervelkolom als gevolg van de degeneratie van de tussenwervelschijven wordt osteochondrose genoemd. Door voortschrijdende botvorming op plaatsen waar het niet hoort, zoals in spieren en in gewrichten (ossificatie), kan de beweeglijkheid van de wervelkolom zodanig worden belemmerd dat het aangetaste deel van de wervelkolom volledig verstijft. Dit resulteert in een permanente, intense rugpijn, die bij bijna elke beweging optreedt en zich ook in rust manifesteert.

Rugpijn kan een waarschuwing zijn voor...

Rugpijn mag nooit lichtvaardig worden opgevat, omdat het een waarschuwing kan zijn voor andere ziekten. Patiënten dienen een arts te raadplegen als de volgende symptomen optreden:

Osteoporose

Bij vrouwen in de overgangsleeftijd kan rugpijn een eerste teken zijn van het ontstaan van osteoporose. Veelal is er dan nog sprake van het voorstadium van osteoporose, namelijk osteopenie. De rugpijn wordt soms niet serieus genomen, maar als spit (acute lumbago) beschouwd. Maar het is belangrijk een goed onderscheid te maken tussen spit en osteopenie/osteoporose, omdat een vroege diagnose van osteopenie/osteoporose de mogelijkheid biedt tot een gerichte behandeling, bijvoorbeeld met MBST Magnetische Resonantie Therapie.

Ziekte van Bechterew (Morbus Bechterew)

Als rugpijn meer dan 3 maanden aanhoudt en erger wordt, vooral tijdens het liggen, kan dit een ontstekingsoorzaak hebben, dat weer een teken kan zijn van de Ziekte van Bechterew (Morbus Bechterew). Bij de Ziekte van Bechterew zijn vooral de gewrichten van rug, heupen en knieën ontstoken. De wervelkolom wordt stijf en pijnlijk en soms ook krom. Een start van behandelingen in het vroege stadium van deze aandoening kan helpen om de voortschrijdende afbraak van de gewrichten en de sterke kromming van de wervelkolom een afremmende halt toe te roepen, zodat de patiënt weer kan functioneren in het dagelijkse leven.

Heeft u vragen of opmerkingen?
Neem via een van onderstaande mogelijkheden contact met ons op